T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / DERİNCE - Zehra - Emine Öçgüder Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Ahilik nedir?

Ahilik, 13. yüzyılda Anadolu'da kurulmuş bir esnaf teşkilatıdır. Sözlük anlamı olarak "eli açık, kardeş, yiğit, delikanlı" gibi manalara gelen "ahi" kelimesi; aynı zamanda bugün, yüzlerce yıllık bir değerler sistemine karşılık gelir.

AHİLİK TEŞKİLATININ KURULUŞU

Anadolu'da Ahilik Teşkilatı'nı Ahi Evran kurmuştur. Asıl adı Mahmut bin Ahmet olan Ehi Evran; Ebu'l Hakayık unvanıyla da anılırdı. Ahi Evran 1171 yılında Azerbaycan'ın Hoy şehrinde doğdu. Anadolu'da pek çok şehirde bulunan Ahi Evran; Hacı Bektaş-ı Veli ve Mevlana Celaleddin-i Rumi ile aynı çağın bilgesidir. Kaleme aldığı ilmi eserleri, vaktiyle Sultan Alâeddin Keykubat'ın da takdirini almıştır.

       AHİLİK İLKELERİ

 

      * İyi huylu ve güzel ahlâklı olmak.

      *İşinde ve hayatında, kin, hasetlik ve gıybetten kaçınmak.

      *Ahdinde, sözünde ve sevgisinde vefalı olmak.

      *Gözü, gönlü ve kalbi tok olmak.

      *Şefkatli, merhametli, adaletli, faziletli, iffetli ve dürüst olmak.

*Cömert, ikram ve kerem sahibi olmak.

 

 

Ahi ahlakı ile yetişmiş olan Osmanlı esnaf ve sanatkârlarında dürüstlük her şeyden önce gelirdi. Haksız kazancı elde etmek bir yana kendisi ve ülkesi hakkında herhangi bir kötü düşünceye neden olacak en ufak bir harekete müsaade edilmezdi.

 

PABUCUN DAMA ATILMASI

Ayakkabıcı esnafının yaptığı ayakkabılar sürekli kötü çıkarsa buna gelecek şikâyetlere Ahi teşkilatı el koyardı. Ahi lideri bu esnafın o kötü pabucunu dama atar ya da dükkânına astırırdı. Böylece kötü ayakkabı teşhir edilen kişi aynı şeye devam ederse orada iş yapamaz hale gelirdi.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.10.2022 - Güncelleme: 11.10.2022 09:37 - Görüntülenme: 371
  Beğen | 2  kişi beğendi