T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / DERİNCE - Zehra - Emine Öçgüder Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

SEÇENEKLERİ ARAŞTIR

SEÇENEKLERİ ARAŞTIR

Bu adım, sizi ilgilendiren meslekleri ve öğrenme alanlarını keşfetmek ile ilgilidir. Mesleki tercihleriniz hakkında bir fikriniz olduğunda, meslekler için gerekli olan belirli becerileri ve nitelikleri araştırabilirsiniz. Lise yılları kariyeriniz ve gelecek planlarınızı düşünmeye başlamak için iyi zamanlardır. Hayatınız boyunca büyüyünce ne olmak istediğiniz sorusu ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Lise yılları artık olmak istediğiniz şey ile ilgili kararlar almaya başladığınız yıllardır. Ancak bu durum kararlarınızın net ve değişmez olacağı anlamına gelmez. Lise yıllarıyla birlikte bir yandan geçmişten getirdiğiniz bilgileri (kendinizle, çevrenizle ve mesleklerle ilgili) değerlendirirken, bir yandan da yeni araştırmalar yapmak ve değerlendirmek için fırsatlar yakalıyorsunuz.

Bu yıllarda kafanızın karışık olması çok doğaldır. Bu yıllarda neyi istediğinizi kesin olarak bilmek değil bunları nasıl keşfedeceğinizi bilmek önemli hale geliyor. Kendinizi tanıdıktan, en çok sevdiğiniz konuları ve etkinlikleri düşündükten sonra, bir sonraki adım bu ilgi alanlarını kullanan meslekleri araştırmaktır. Örneğin, sporu seviyorsanız beden eğitimi öğretmeni veya antrenör olarak bir kariyer düşünebilirsiniz. Sosyal işlerden hoşlanıyorsanız, insanlarla ilişki kurmak ve onlara yardım etmek ile ilgileniyorsanız psikolog ya da sosyal çalışmacı olabilirsiniz. Fakat spor ya da sosyal alanlarla ilgilenen insanlar için tek seçenek bu meslekler değildir. Yüzlerce meslek alanı vardır ve bunların çoğu birden fazla beceri alanı içermektedir.

Kariyer şeçenekelerini araştırırken doğrudan çalışanlarla konuşmak, yaptıklarıyla ilgili bilgi edinmenize yardımcı olabilir. Meslekte çalışan meslek elemanlarını tanımıyorsanız, rehber öğretmenler, öğretmenler, anababalar size ilginize, yeteneklerinize, değerlerinize ve becerilerinize uygun meslekler seçmeniz konusunda yol gösterebilir.

Bu yıllarda cevabını bulmanız gereken sorular arasında şunlar yer alır:

  • Mesleklerin özellikleri nelerdir? Hangi yetenekleri, ilgi alanlarını ya da becerileri gerektirir?
  • Benim özelliklerime uygun meslekler ya da alanlar hangisidir?
  • Bu meslekler için lise ve sorasında nasıl bir eğitim almalıyım?
  • Çalışma koşulları nedir?
  • Kazancı ve iş olanakları nelerdir?
  • Nerelerden eğitim alabilirim?
  • Kendimi nasıl geliştirebilirim?
  • Kimlerden yardım alabilirim?

Mesleğinizi seçerken hangi soruları sormalısınız?

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.01.2020 - Güncelleme: 13.01.2020 10:53 - Görüntülenme: 882
  Beğen | 0  kişi beğendi