Okul Biriciliği

OKUL BİRİNCİNCİLİĞİ

Dört yıllık eğitim veöğretim yılına ait mezuniyet puanı en yüksek olan öğrenci öğretmenler kurulunca okulbirincisi olarak tespit edilir. Ancak bütün derslerden başarılı olmasına rağmen stajınıtamamlamayanlar, mezun olduğu ders yılının tamamını bulunduğu okulda okumayan
öğrenciler okul birincisi olamaz.

Mezuniyet puanlarının eşit olması hâlinde son sınıf yılsonu başarı puanı yüksek olan
öğrenci okul birincisi seçilir. Eşitlik bozulmadığı takdirde, bir alt sınıftan başlanarak geriye doğru eşitlikbozuluncaya kadar öğrencilerin yılsonu başarı puanları incelenerek okul birincisi tespit edilir.Bu şekilde de eşitlik bozulmuyorsa son ders yılından başlanarak derslerin yılsonu
puanlarına esas olan dönem puanlarının aritmetik ortalamasının ağırlıklı ortalaması alınır.
Bu değerlendirme sonunda da eşitliğin bozulmaması hâlinde ilgili öğrenci ve
velilerin de katılımıyla öğretmenler kurulunda kura çekilerek okul birincisi tespit edilir.

Güzel sanatlar liselerinde; görsel sanatlar ilemüzik, Türk halk müziği, Türk sanat müziği alanlarında, çok programlı Anadolu liselerinde;Anadolu lisesi, Anadolu imam-hatip lisesi ile Anadolu meslek ve Anadolu teknik programlarıiçin ayrı ayrı okul birincisi tespit edilir.

Mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile mesleki veteknik eğitim merkezlerinde; Anadolu meslek ve Anadolu teknik programları ile bünyesindefarklı programlar uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde her program için ayrı ayrı okulbirincisi tespit edilir. Okul birincileri, okul müdürlüğünce ders yılınınbitimini izleyen beş iş günü içerisinde e-Okul sistemine işlenir.

MEZUNİYET PUANI

Mezuniyet puanı; dokuz, on, on bir ve on ikinci sınıfların yılsonubaşarı puanlarının aritmetik ortalamasıdır.
Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinden ustalık belgesialmaya hak kazananların ustalık başarı puanı, tüm sınıfların yılsonu başarı puanlarınınaritmetik ortalamasıdır. Bunlardan mesleki ve teknik ortaöğretim diploması almaya hakkazananların mezuniyet puanı;

a) Daha önce bir ortaöğretim programı diplomasına sahip olanlar için mezuniyet puanı,
b) Yeni diploma almaya hak kazananlar için ortaöğretim diploması almaya esasderslerin yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması,ile ustalık başarı puanı toplamının aritmetik ortalaması alınarak belirlenir.

Yayın: 28.09.2015 - Güncelleme: 15.01.2020 12:54 - Görüntülenme: 1185