T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / DERİNCE - Zehra - Emine Öçgüder Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

GEÇ GELME ve DEVAMSIZLIK

 GEÇ GELME ve DEVAMSIZLIK

 

Geç gelme;


Geç gelme birinci ders saati için belirlenen süre ilesınırlıdır. Ancak her beş defa geç kalma yarım gün devamsızlıktan sayılır. Bu sürenindışındaki geç gelmeler devamsızlıktan sayılır.
Geç gelen öğrencilerin derse alınma şekli ve süresi ders yılı başında öğretmenlerkurulunca kararlaştırılarak veli ve öğrencilere duyurulur.


Devam-Devamsızlık ve İlişik kesme
Okula devam zorunludur. Veliler, öğrencilerinin okula devamınısağlamakla yükümlüdürler. Millî Eğitim Temel Kanununun 26 ncı maddesi gereğince okulyöneticileri, millî eğitim müdürleri ve mahalli mülkî idare amirleri öğrencilerin okula kayıt vedevamıyla ilgili gerekli tedbirleri alırlar.

Uygulamayla ilgili olarak;

  •       Devamsızlık yapan öğrenciler, ders öğretmenitarafından yoklama fişine, ilgili müdür yardımcısı tarafından da e-Okul sistemineişlenir.
  •      Günlük toplam ders saatinin 2/3 ü ve daha fazlasınagelmeyenlerin devamsızlığı bir gün, diğer devamsızlıklar ise yarım gün sayılır.
  •      Yurt içinde ve yurtdışında, bilim, tiyatro, spor,müzik, folklor, beceri yarışması ve benzeri eğitici-kültürel faaliyetlere ve bunların hazırlık çalışmalarına katılmasına Bakanlık, mahallî mülki amirleri ve/veya millî eğitim müdürlüklerince izin verilen öğrenciler ile Gençlik ve Spor Bakanlığınca belirlenen faaliyetinhazırlık dönemi ve organizasyon sürecine katılan öğrenciler, okula devam edemedikleri sürece faaliyet izinli sayılırlar ve bu süre devamsızlık süresine dâhil edilmez.
  •      Okul içinde veya il içinde yukarıda belirtilen izinlerin dışında okul müdürü veya görevlendirmesi hâlinde nöbetçi müdüryardımcısı tarafından verilen faaliyet izinleri devamsızlıktan sayılmaz.
  •      Devamsızlık yapan öğrencinin durumu posta, eposta veya diğer iletişim araçlarıyla velisine bildirilir, varsa özür belgesini okul yönetimineteslim etmesi velisinden istenir.
  •      Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarakvelilerine bildirilir. Ancak üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri veya tamteşekküllü hastanelerde kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar sosyal hizmet, emniyet ve asayişbirimlerinin resmî raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınanlar ile tutuklu öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlıksüresi 60, tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden özeleğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve özel eğitim meslek liselerine kayıtlı olan öğrencilerinözürsüz devamsızlık süresi 20 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 70 günolarak uygulanır. Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olanöğrenciler ve özel eğitim meslek liselerine kayıtlı olan öğrenciler hariç olmak üzere devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler derslere devamedemez ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılında okula devam ettirilir. Öğrenim hakkıbulunmayanlar ise Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim İmamHatip Lisesi veya mesleki eğitim merkezine yönlendirilerek kayıtları yapılır. Mesleki eğitimmerkezi öğrencilerinin teorik derslere özürlü ve özürsüz devamsızlık süresi ders yılı içindedevam etmesi gereken sürenin altıda birinden, işletmede mesleki eğitimde ise 3308 sayılıKanun hükümlerine göre kullanabileceği ücretli ve ücretsiz izin toplamından fazla olamaz. Bufıkra kapsamında toplam devamsızlık süresinin 60 güne çıkabildiği durumlarda teorik dersleredevamsızlık süresi teorik ders süresinin üçte birini geçemez. Devamsızlık süresini aşanöğrencilerin sözleşmeleri fesih edilerek sigorta çıkışları yapılır ve durumları yazılı olarakyasal temsilcisine ve işletmeye, 18 yaşından büyükler için kendisine de bildirilir. Devamsızlıknedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler derslere devam edemez vebir sonraki eğitim ve öğretim yılının başından itibaren bir işletme ile sözleşme imzalamakşartıyla okula devam ettirilir. Mesleki eğitim merkezinde öğrenim hakkı bulunmayanlardanzorunlu eğitime tabi olanlar ise Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi veya AçıkÖğretim İmam Hatip Lisesine yönlendirilerek kayıtları yapılır.
  •      Öğrencinin devamsızlığıyla ilgili velisine yapılacak tebligat işlemleri, ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda posta, e-Posta ve/veya bilişimaraçlarıyla yapılır. 
  •      Öğrencinin devamsızlık yaptığı süreye ilişkin özür belgesi veya yazılı veli beyanı, özür gününü takip eden en geç 5 iş günü içinde okul yönetimine velisi tarafından verilir ve e-Okul sistemine işlenir. Zorunlu hallerde özürbelgesinin teslim süresi okul yönetimince 20 iş gününü aşmamak üzere uzatılabilir.
  •      Ara tatil,yarıyıl ve yaz tatili süresince işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerin 3308 sayılıKanun kapsamında kullandıkları ücretli ve ücretsiz izin süreleri devamsızlıktan sayılmaz.Ancak özürsüz devamsızlık süresi ücretsiz izin süresinden düşülür.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.10.2015 - Güncelleme: 15.01.2020 15:23 - Görüntülenme: 2413
  Beğen | 0  kişi beğendi